14 Ekim 2015 Çarşamba

KİTAP YORUMU: KÜÇÜK SİYAH ELBİSE - SUSAN McBRIDE


Kitap Adı: KÜÇÜK SİYAH ELBİSE
Yazar: Susan McBRIDE
Yayıncı: Eksik Parça Yayınları
Çevirmen: Mehtap GÜN AYRAL
Sayfa: 352



    Bu küçük siyah elbiseyle ilgili bu kadar büyüleyici olan sey nedir? Annemin apar topar hastaneye kaldırılmasından önce üzerine bu elbiseyi giymesinin bir sebebi olmalı. Hele ki, simdi Blue Hills’e dönmüş ve teyzemle ilgili annemin yıllardır benden sakladığı şeyleri öğrenmişken, bu işin peşini kolay kolay bırakamam. Yıllar önce iki kız kardeşin arasını açan, insanlara hiç ummadıkları anlarda yepyeni yollar sunan ve ailemizin kadınlarını garip bir kaderle birbirine bağlayan şey bu siyah elbise olabilir mi? Gerçekleri öğrenmem için önce onu giymem gerek... 

“Minik siyah bir elbisesi olmayan kadının geleceği de yoktur.” (Coco Chanel)



   Bu kitabı bir çok kere gördüğümü ve merak ettiğimi hatırlıyorum. Çok popüler bir kitap sanıyordum. Hatta bloglarda yorumu vardır diye baktım ama hiç bir blogda yorum görmeyince çok şaşırdım. Ben mi yanlış hatırlıyorum dedim. Kitabı koydum kütüphaneme. Elimde çok fazla kitap birikince karar vermemde zorlaştı ve sırayla okuma kararı aldım. 




  Kütüphanemde ilk sıralarda yer alan bu kitabı biraz tedirgin olarak aldım elime. Kitap hakkında pek bir fikrim yoktu. Yorumda bulamayınca fikir sahibi olamadım. Neyse oku bakalım Büşra ne çıkacak içinden hem sen yorumlarsın başka merak eden olursa fikir sahibi olur dedim aldım elime.

  
   Kitabı elime aldım bir kaç sayfa okuduğumu düşünerek kaç sayfa okumuşum diye baktım ve çok şaşırdım. Yaklaşık 50 sayfa okumuşum farkında olmadan. Kitap akıcıymış diye düşündüm ve yanılmadım. Kitap 2 günde bitti. Kitabın konusu hakkında yanıldığımı itiraf etmeliyim. Gizemli bir kitap olacağını düşünmemiştim. Neyse daha fazla uzatmadan konuya geçeyim. =)




    Evie ve Anna iki kız kardeş. Birbirlerinden çok  farklı olan bu kardeşlerden Evie ağır başlı, sakin iken Anna yerinde duramayan bir tiptir. Anna'ya bulundukları şehrin en zenginlerinden birisi talip olunca babası, büyükbabasının kaybettiği arsaları geri kazanma fırsatını kaçırmak istemez ve Anna'ya evlenmesi için baskı yapar.


   Bu baskıların sonucunda nişan yapılır. Düğünden bir gün önce Evie ve Anna biraz dolaşmak için dışarı çıkarlar ve bir mağazaya girerler. Mağaza sahibi bir çingenedir ve Anna'ya küçük siyah bir elbise satar. Eve döndüklerinde Anna bu kıyafeti giyer ve gelecekten bir vizyon görür. Bunun üzerine yemekte evlenmekten vazgeçtiğini açıklar ve şehri terk eder.


   Olaylar bu döngü üzerinden devam eder. Küçük siyah elbiseyi kim giyerse gelecekten bir vizyon görür. Anna giderken elbiseyi bırakmıştır. Evie elbisenin gücünü fark edince ondan kurtulmak ister ama elbise buna müsade etmez. 


    Kitap sihirli bir elbiseden bahsediyor. Ben böyle tahmin etmemiştim ama çok beğendim. Hiç sıkılmadım okurken. Bazı yerlerde ufak yazım yanlışları vardı ama bunlarda göz ardı edilebilir.

   
   Bu kitap okurken "Acaba küçük siyah elbisem olsa nasıl olurdu" diye sormanızı sağlıyor. Şahsen ben istemezdim böyle bir elbisemin olmasını. Geleceği bilerek yaşamak kabus gibi. Sizde küçük siyah elbise ister miydiniz diye merak ediyorsanız bu kitabı okuyun! =)


PUANIM: 4/5

8 yorum:

Lütfen yorumlarımızı Türkçe karakterler kullanarak yapalım.