30 Ekim 2015 Cuma

KİTAP YORUMU: NAFTALİN KOKULU MEKTUPLAR - MİNE BAKİ


Kitap Adı: NAFTALİN KOKULU MEKTUPLAR
Yazar: Mine BAKİ
Tür: Şiir
Yayıncı: Emre Yayınları
Sayfa: 152

 
      "Seni mektupla da olsa öpmek büyük şey" diyor Ahmed Arif. Bu yüzden naftalin kokulu mektuplar gönderdim sana... Sevgilim, Kokun ne kadar da İstanbul... İçime çekerken seni esip geçiyor içimde hatıralar. Dokunuşların dalgalanıyor yüreğimde. Umuttur, gözlerinin ormanında koşmak delice, ve ellerinin beyazlığını gündüz bilmek senin.. Sen yine de gözyaşlarını gece, hüznünü katran karası et günlerime. Hiç şikayet etmem, Ve bilesin ben ne kadar özlersem o kadar da aşık olurum sana hanım eli kokarken bahçelerde, bir bardak çayın deminde özlemini solurken... Seni anlatırken yüreğimdeki İstanbul'a. 



    Ben pek şiir okumam. Bu nedenle bu kitaba nasıl başlarım nasıl yorum yaparım diye çok düşündüm. Dün akşam canım çok sıkıldı kitap okuyasım da yoktu. Bari şiir okuyayım dedim aldım kitabı elime.


   Şiirlere gelmeden önce kitabın girişi çok güzeldi. Kitabın yazılma amacı yazılmıştı ama klasik önsözler gibi değildi. Yoğun bir duygu yüklüydü. 



    Şiirlere gelirsek anlamlı şiirlerdi hepsi. Derine inersek baya konuşulur. Aslında kitap tamda ayrılık acısı çekenler için birebirdi. Şiirleri en iyi ayrılık acısı çekenler veya aşık olanlar anlar bence. O duyguları yaşayarak şiir okumanın tadı çok başka. 



    Bu arada kitap sadece şiirden ibaret değildi. İki bölümden oluşuyordu. Şiir ve mektuplar. Kitabın yarısı da mektuplardan oluşuyor. Bazen şiirler yetmez duygularımızı anlatmaya saatlerce yazmak isteriz sitem etmek cümleler kurmak. İşte tam da o sırada mektup yazmış yazarımız. Baya duygu yüklü yazmış. Yani bu kitabı okurken sevdiğinizden ayrıldıysanız ağlama ihtimaliniz çok yüksek.


   Betimlemeler size sevdiğinizi hatırlatacak. Kaşı, gözü, bakışı, gülüşü... Mutlaka mektupların birinde sevdiğinizi bulacaksınız. Hazırlıklı olun. Şimdi kitaptan biraz alıntılar yapmak istiyorum izninizle.




KİTAP ALINTILARI

  • Sen bir gülsen, gülsen bir kere diyorum. Ne çok vukuat yer bulacak tabiatta. Ah bilsen, sen bir gülsen tüm dallar yeşerecek ilkbahar yapraklığıyla... Soluyacak envai çeşit çiçekler bozkırın kucağında... Daha yeşil olacak dağlar, daha mavi gökyüzü, daha kristal deniz ve daha sarı güneşin sıcaklığı...

  • Ve bir fırtına , alabildiğince bir vurgun yüreğimde. İçimdeki dalgalar da benim gibi hırçın, inadına öfkeli kendine. Peki, senin sığındığın liman sakin mi?

           Yine yorgun ve yalnız bir gecenin koynunda pusuyorum
           Yorgunum; yaşadıklarımdan değil yaşattıklarından
           SUSUYORUM
           İnanmıyorsun ne söylesem de; boş verdim artık,
           Allah görüyor ve ben seni seviyorum.


PUANIM: 4/5



            

5 yorum:

  1. çok hoş bir kitap oldugunu tahmin ediyordum yanılmamışım

    YanıtlaSil
  2. mektup okumayı ben de çok severim. gerçek yaşanmışlıkları yakından izlemek, şahit olmak gibi...

    YanıtlaSil
  3. bende çok sevmem şiir okumayı ama sanki okunabilir bir kitap o izlenimi verdi :)

    YanıtlaSil

Lütfen yorumlarımızı Türkçe karakterler kullanarak yapalım.