7 Kasım 2015 Cumartesi

KİTAP YORUMU: AHHŞK - DEVRAN TIĞLI



Kitap Adı: AHHŞK
Yazar: Devran TIĞLI
Tür: Romantik, Aşk
Yayıncı: Sokak Kitapları Yayınevi
Sayfa: 490

 
    Gel, aşkı tekrar yazalım mı birlikte?
Bize aşk diye anlatılmış modern dünyanın bencilliklerine inat, aşkın sadece geçmiş yüzyıllarda kalmış bir efsane olarak kalmadığını, aşksız, sevgisiz bir dünyanın sadece et ve kemikle yaşanan bir dünya olduğunu yazalım mı?

   Sonsuz evrendeki sonsuz yalnızlığımızın yanına aşk yazıp da yalnızlığımızı unutalım mı?
Benimle bir yolculuğa var mısın? Ahhşk'ın yolculuğuna…

  Nere gideceğimizin bir önemi yok, zamanın da. Önemli olan aşkla birlikte geçirilecek zaman, paylaşacaklarımız, aşkla üstümüzden atacaklarımız.

  Bineceğimiz aracın da önemi yok. Zira o araç da henüz yeryüzünde yok. Ben diyeyim uçan bir halı, sen de uçan bir gemi…

  Hep yolculuğumuz başka yerlere ya. Bundan da hep kendimizden uzaklaşıyoruz ya. Kendi değerimizi, kutsallığımızı unuttuk, unutturulduk ya.

  Hadi bu sefer yolculuk rotasını çevirelim mi kendimize?
Eşlik et, güzel bir parçaya eşlik eder gibi.

  Eşlik et bana. Seni senden alan bir parçaya eşlik eder gibi her satırında. Her satırına, her dizesine hatta eşlik et her kelimesine. Öyle ki sesin, bastırsın, sesimi...

Aşk, her şeyde onu görmektir.
Onu görüp, kendini hiç görmemektir.
Aşk, gözbebeği(n) gibi,
Her şeyi görüp, yalnız onu görüp,
Kendini hiç görmemektir.




   Dün gece yeni bir kitabı daha bitirmenin verdiği huzur ile uyudum ve bugün ev işlerinden sonra ilk işim kitabın yorumunu yazmak oldu. :D Kitabı bana yollayan Devran Beye buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum. 

  
   Kitaptan bahsedecek olursam Behram bir iş nedeniyle İzmir'e gider. Hava almak için dışarı çıkar. Bir parkta otururken önünden peri kadar güzel bir kız geçer önünden. Bu kızın büyüsüne kapılır Behram. Fakat kız Behram'ı fark etmeden geçer gider. Kızın ardından serseri tipli oğlan geçer. Behram birden olduğu yerden fırlar ve kızın peşinden gider. Hislerinde yanılmaz. Adını bile bilmediği peri kızı serseri gencin önünde korkuyla dikilmektedir. Genç bıçak çekmiştir ve kıza saplaması an meselesidir. Behram hızlı hareketlerle serserinin önüne atlar ve kızı kurtarır.


   Olaylar bundan sonra anlam kazanıyor. Behram adını bilmediği kızı kurtarır. Tanışmak için çok güzel bir fırsat yakalamıştır fakat bunu kullanmak istemez ve oradan uzaklaşır. Kız kendisini kurtaran kişiye teşekkür etmek ister ama Behram artık orada değildir. Uzun bir arayıştan sonra Behram'ı bulur. Teşekkür faslından sonra tanışırlar. Behram peri kızının adını öğrenmiştir. Nefes..



    Tanışmalarının ardından konuşmaya başlarlar. Kitabın ana kısmı bu. Konuşmalara ağırlık verilmiş. Behram, oldukça ince düşünen birisi. Olaylara farklı yönden bakabilmeyi çok iyi başarmış. Yalnızca bazen çok fazlaca anlatım yapmış bu yüzden konuşmalar arasında kopukluk olmuş. Ama bu benimle de alakalı olabilir. Ben pek romantik bir insan değilim. Bu yüzden bana fazla gelmiş olabilir. 



    Kitapta en çok taktir ettiğim konu ise hiç yazım yanlışı yoktu. Bu konuda yazarı tebrik etmek istiyorum. Çünkü yazarın özel ilgisi sayesinde olduğunu düşünüyorum. Son olarak Şirin ile Ferat'ın hikayesini hala bilmeyen birisi olarak bunu da öğrenmiş oldum. Tahminimin çok dışındaydı hikaye. Aşka dair bir iki hikaye de vardı kitapta bu kısmını da çok beğendim. Kitaptan bir kaç alıntı yapıp yazıma son vermek istiyorum.




KİTAP ALINTILAR

     - "Renginiz de pek iyi değil, iyi misiniz? Lütfen korkutmayın beni. Zaten oldukça heyecanlı bir akşam yaşıyorum."
       "İyiyim, iyiyim."
       "İyi gözükmüyorsunuz ama."
       "Ne... Nefeee... Nefes..."
       "Efendim?"
       "Nefes almakta zorlanıyorum sadece."
       "Neden?"

       "Nefesin kesti nefesimi.

        Nefesinden, nefessiz kaldım.
        Bir nefes ver,
        Ey. nefes kesen güzel!"


  - "Bir şey öğrendiğin anda,

     Artık öğrenmeden önceki dünyada değilsin,
     Sen de artık o eski sen değilsin.
     Boyut atladın, 
     Farklı bir dünyaya açıldı kapıların..."



   - "Deniz yolculuğuna çıkarken gemiyi, kaptanı ve mevsimi seçerim. Bu benim işimdir. Yolda bir fırtına koparsa asla umursamam. Bu benim işim değildir. Ben kaptanı seçerim, fırtınayla kaptan uğraşır."


   - "İşte bütün renkler de aslında ışıktan, beyazdan çıkar ya. Önce beyazdır aşk. Aydınlıktır, ışıktır. Masumcadır, tertemizdir. Bir bakış, yüreğe gülümsemedir. Gülümsenen yüreğin ise aklanmasıdır, bütün kirlerden, beyaz olmayanlardan."




PUANIM: 3.5/5


        


6 yorum:

  1. Yakında elimde olacak bu kitap :)

    YanıtlaSil
  2. kapagıyla, kitaptan kopya veren kesitiyle merak uyandırdı bende :)

    YanıtlaSil
  3. aşk içerikli kitapları bende çok severim

    YanıtlaSil
  4. Bugün geldi kitabım çok güzel bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
  5. Alınacak güzel bir kitap

    YanıtlaSil
  6. Bugün başlıyorum okumaya :)

    YanıtlaSil

Lütfen yorumlarımızı Türkçe karakterler kullanarak yapalım.