13 Kasım 2015 Cuma

KİTAP YORUMU: KABUĞUNU KIRAN İNCİ - NADIA HASHIMI


Kitap Adı: KABUĞUNU KURAN İNCİ
Yazar: Nadia HASHIMI
Tür: Dram
Yayıncı: Lemur Kitap
Çevirmen: Mehtap Gün AYRAL
Sayfa: 416

 
    “Goodreads Okurlarına Göre 2014’ün En İyi On Romanından Biri”

      “Dokunaklı bir aile hikâyesi... Şaşırtıcı, gizemli ihtişamıyla bir Afganistan portresi ve Afgan kadınlarının devam eden mücadelelerine tutulmuş bir ayna.” — KHALED HOSSEINI New York Times en çok satan kitaplar listesindeki “Uçurtma Avcısı” kitabının yazarı


       “Afgan-Amerikalı yazar Nadia Hashimi’nin bu ilk romanı güçsüzlüğün, kaderin ve Khaled Hosseini, Jhumpa Lahiri ve Lisa See’nin eserlerindeki duygusal tınıyı ve kültürel niteliği birleştiren kendi kaderini çizme özgürlüğünün yakıcı hikâyesidir.” Kâbil, 2007: Taliban sokaklara hükmetmektedir. Madde bağımlısı bir babası olan ve hiç erkek kardeşi olmayan Rahima ve ablaları evden dışarı bile çıkamaz, okula gidemezler. Tek umutları eski günlerdedir. Küçük Rahima, evlilik çağına gelene dek erkek çocuk gibi giyinip bu şekilde davranmasına izin veren “Bacha Posh” geleneği sayesinde hayal bile edemeyeceği bir özgürlüğe kavuşur... Bu da onu tamamen değiştirecektir. Ama ailesinde bu sıradışı geleneği uygulayan ilk kişi Rahima değildir. Yüz yıl önce, büyük büyük anneannesi Shekiba da aynı şekilde kendini kurtarmış ve bir aile kurmuştur. Bu değişim onu ıssız bir köyde sürdüğü mahrumiyet içindeki hayattan alıp kralın Kâbil’deki sarayının zenginliğine taşır. Kabuğunu Kıran İnci, zamanda gidip gelerek, aralarında yüz yıl olmasına rağmen aynı cesarete sahip olan bu iki kadının olağanüstü öyküsünü iç içe geçmiş olarak anlatır. Özgürlüğün olduğu bir hayata geri dönebilecekler mi? Dönemezlerse, hayatlarına nasıl devam edecekler?




      Enfes kitaplardan biriydi Kabuğunu Kıran İnci. Kitabı okuduğum süre boyunca halime şükrettim ama içimdeki hüznü de atamadım. Hala daha etkisindeyim. Ne hayatlar varmış be dedim durdum. Daha 13 yaşında olan çocukları parası olan adamlara para karşılığı 4. karısı olarak vermek nasıl bir vicdansızlıktır?



     Kitap aklıma geldikçe o kadar üzülüyorum ki tarifi yok. İslam dinini sadece kendi işlerine geldiği gibi kabul edip yaşayan bir toplumdan bahsediyorum. Düşünün ki yaşadığı dönemde dul olmanın zorluklarını bildiği için 4 eş alan ve hepsine aynı davranan bir peygamberin bu tavrını kendilerine örnek alıp, üstüne deve işkembesi döküldüğü halde kimsenin canının yanmasına müsaade etmeyen tavrını umursamıyorlar. Yani demek istediğim şu; 4 eş almak haktır deyip çocuk yaşta gelin almak erkeklerin en doğal hakları oluyor. Fakat onları köle gibi görüp dövmek, işkence etmek, ailesiyle görüşmemek kitabımızda yazmadığı halde yine de en doğal hakları. Kısacası kadınsan bir hiçsin.


   Yazacak çok şeyim var ama nasıl yazarım bilmiyorum, toparlayamıyorum. Bu kitapta yazanların gerçek olduğunu bilmek çok üzüyor. Kitap karakteri olan Rahima 13 yaşında başlık parası karşılığında resmen satıldı. Çocuk yaşta anne oldu. Doğumda ölümden döndü. Kocası ve kaynanası tarafından sürekli dayak yedi. Kumaları dışladı. Hatta hemen yan tarafında oturan kız kardeşine bile gitmesine izin vermediler. 



   İşin en sinir bozucu kısmı da bunları yapan insanların 5 vakit namaz kılıp, Allah'ın adını ağızlarından düşürmemeleri. Bunlar yüzünden müslümanlar barbar görülüyor. Neyse yazmaya devam edersem duramayacağım. Kitaptan bahsedip yorumumu bitirmek istiyorum. 



    Kitap bir gelecekten bir de geçmişten bahsediyor. Rahima 2007'de yaşayan çocuktur. (çocuk diyeceğim çünkü daha 13 yaşında.) Shekiba ise Rahima'nın annesinin anneannesidir. Shekiba'nın hayatı Rahima'nın teyzesi tarafından anlatılır. İki hikayede azimli olmanın gücünü anlatıyor. 



   O dönemde oğlan çocuğu olmayan ailelerin kızlarını belli bir yaşa kadar erkek-kız olarak büyütür. Erkek gibi giyinir erkek gibi davranırlar. Kız çocuklar dışarı çıkmazken erkek-kızlar rahatlıkla çıkar. Okula gider. Rahima'da teyzesinin tavsiyesi üzerine "bacha post" (erkek-kız) olur. Bu şekilde annesine yardımcı olur. Bir gün köyün zenginlerinden birisi Rahima'yı gelin almak ister. Bunun üzerine başlık parasıyla 15, 14 ve 13 yaşında olan 3 kız kardeş gelin olur. 



  Shekiba ise çocuk yaşta üzerine dökülen kızgın yağ nedeniyle yüzünün yarısı yanar ve lanetli görülür. O dönemde kolera hastalığı yüzünden iki erkek kardeşini ve bir kız kardeşini kaybeder. Bunun üzerine annesi aklını yitirir ve hayatını kaybeder. Babasıyla bir başına kalır. Oğlan çocuğu gibi babasıyla yaşar. Bir süre sonra babasını da kaybedince amcaları onu alır. Hayatı artık asla eskisi gibi olmayacaktır. 



    Kitapta anlatılacak konuşulacak çok şey var ama şimdilik burada bırakıyorum. Bu yorumumu okuyan herkese bu kitabı tavsiye ederim. Mutlaka okuyun. Bence bir Uçurtma Avcısı kadar iyi kitaptı.




PUANIM: 5/5


5 yorum:

  1. Güzel bir kitaba benziyor

    YanıtlaSil
  2. Kitap hakkındaki söylediklerini okuduktan sonra okumaya karar verdim. Bu tür hikayeler ne kadar görmek, duymak istemesek de günümüzde yaşanan şeyler. Söylediklerinde de çok haklısın.

    YanıtlaSil
  3. Abdullah yayar18 Kasım 2015 18:00

    Bin muhteşem Güneşten sonra bu kitabı içim kaldırır mı bilmiyorum ama bir kez daha bu acıları yaşayacağım gibi :) bilgilendirme için teşekkür ederim azizim

    YanıtlaSil
  4. Çok seviyorum kadında cesaret ve özgürlük temalı kitapları. Uzun zaman önce Kızım Olmadan Asla'yı okumuştum. Bu kitabıda listeme alabilirim.

    YanıtlaSil

Lütfen yorumlarımızı Türkçe karakterler kullanarak yapalım.