8 Eylül 2015 Salı

KİTAP YORUMU: 22 BRiTANYA YOLU - AMANDA HODGKINSON


Kitap Adı: 22 BRİTANYA YOLU
Yazar: Amanda Hohgkinson
Tür: Dram, Savaş
Yayıncı: Arkadya Yayınları
Çevirmen: Buse BARIŞ
Sayfa: 456


     Her savaş bir kaybediştir…
Kimi sevdiğini, kimiyse benliğini kaybeder…

Silvana ve Janusz, yeni evli bir çifttir ve bu mutlu evliliklerini bir bebekle taçlandırmışlardır. Ancak II. Dünya Savaşı’nın başlayıp Varşova sınırlarına kadar ulaşmasıyla, o huzurlu günler de geride kalır. Janusz, ülkesini savunmak için Polonya birliklerine katılırken, Silvana’ya da küçük oğlunu korumak adına tüm zorluklarla mücadele etmek düşer.

Aradan geçen kâbus dolu altı yılın ardından Silvana, sekiz yaşındaki oğlu Aurek ile birlikte bir deniz yolculuğuna çıkar. Janusz, onların Polonya’dan İngiltere’ye gelmelerini istemiştir. Artık barışın hüküm sürdüğü topraklarda yeniden bir arada olacaklardır. Bir ‘aile’ hayali ise Silvana’nın biricik oğlu Aurek için gerçekleştirmek istediği tek şeydir. 

Fakat ne Silvana ne de Janusz, eskiden oldukları kişilerdir artık. Mutlu bir aile tablosu çizmeye çalıştıkları her an, beraberinde getirdikleri sırların ağına takıldıklarının farkındadırlar. Ya umuda yelken açıp bu sır ağından birlikte kurtulacaklardır ya da onun kendilerini dibe çekmesine göz yumacaklardır. 

İhanetin, sevginin, şefkatin ve annelik duygusunun birlikte harmanlandığı yürek burkan bir roman… -22- Britanya Yolu, savaş sancısıyla dağılan bir ailenin toparlanış öyküsünü etkileyici bir dille anlatıyor.

“Anne ve çocuk arasındaki o kopmaz bağı konu alan bu romanı kolay kolay unutamayacaksınız.”
The New York Times Book Review




    Silvana ve Janusz, yeni evlidir. Bir de çocukları var Aurek. II. Dünya Savaşı'nın Varşova'ya ulaşmasıyla Janusz eşini ve çocuğunu bırakıp savaşa katılmak zorunda kalır. Silvana oğluyla bir başına kalır. Savaş başlamıştır ve artık evinde kalamaz. 6 yıl boyunca oğlu için mücadele eden bir anne görüyoruz kitapta.


    Janusz, savaş sırasında birliğine katılmaya giderken
uğradıkları saldırı sonucu birliğine katılamaz. Bulduğu bir evde  yaşamaya başlar. Bir gün karşılaştığı 2 askerle birliğine gitme kararı alırlar. Janusz'un hikayesi böyle başlar. 

     Aradan geçen 6 yıl sonra ailesini tekrar bir araya getirmek isteyen Janusz Silvana'ya ulaşır. Silvana gelen haberle İngiltere'ye doğru yola çıkar. Yaşanan onca acı ve geçen 6 yıldan sonra evliliklerini sürdürebileceklerinden emin olmasa da oğlu için her şeye razıdır. 

  
    22 Britanya Yolu savaş sonrasında insanların psikolojisini çok güzel kaleme almış. Savaşta dağılmış bir aileyi tekrar bir araya getirmek hayal edilen kadar kolay değildir. Bunu çok iyi anlıyoruz. Kitabın 3 ana karakteri var ama ben sevemedim onları. Evet kesinlikle yaşadıkları çok zor şeyler. Biraz empati yapınca anlayabiliyorsunuz.


    Kitapta beni içine çekemeyen bir şey vardı. Çok rutinde gidiyor. Ağırlık duygulara verilmiş ama savaş kitabında biraz adrenalin aradım sanırım. Biraz daha heyecanlı olabilirdi. Eleştirebileceğim tek konu bu. 

   
    Son sayfalara yaklaştıkça heyecan arttı. Kitabın en hareketli kısmıydı bence. Her şeye rağmen güzel bir kitaptı. Empati yapmanız gereken bir kitap. Yoksa başta benim gibi gıcık olursunuz. Empati yaptıkça daha iyi anladım onları. Savaşın insanlar üzerindeki etkilerini anlatan güzel bir kitap.


PUANIM: 4/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarımızı Türkçe karakterler kullanarak yapalım.