3 Eylül 2015 Perşembe

KİTAP YORUMU: İNCİR KUŞLARI - SİNAN AKYÜZ


Kitap Adı: İNCİR KUŞLARI
Yazar: Sinan AKYÜZ
Tür: Dram
Yayıncı: Alfa Yayınları
Sayfa: 328

    Aynı ırktan geliyorlardı. Aynı dili konuşuyorlardı. Bir tek dinleri farklıydı. Biri Müslüman Boşnak genci, diğeri ise Hıristiyan Sırp’tı. İkisi de konservatuardaki aynı Boşnak kızına âşık olmuşlardı. Ve bir gün bu iki genç, güzeller güzeli Suada’ya aşklarını ilan ettiler. Ancak gençlerden biri aşkına karşılık bulmuş, diğeri ise “Kalbimde iki kişiye yer yok” cevabını almıştı. Takvim yaprakları 6 Nisan 1992’yi gösterirken bir bomba düştü beyaz zambakların açtığı yüreklere… Suada patlak veren savaşın estirdiği rüzgârda âdeta savrulan bir yaprak gibiydi. Savruldu, savruldu, savruldu… Sonra da kader onu bir zamanlar ‘hayır’ dediği genç adamın eline esir düşürdü. Genç adam, o gün ela gözlü çöl ahusuna bakmış “Kader bizi ne inanılmaz bir şekilde birleştirdi, görüyor musun Suada?” demişti. Modern zamanlarda Avrupa’da yaşanmış bir soykırımda, kadere inananların romanıdır İncir Kuşları… Bu kitap tamamen gerçeklere dayanmaktadır…

    Suada konservatuvar öğrencisidir. Okulda tanıştığı Tarık'a aşık olur. Bu ikili aşklarını yaşarken sınıfından Sırp bir gencinde ondan hoşlandığını öğrenir. Gönlünü başkasına kaptırmış olan Suada'dan ret cevabı alan genç çok sinirlenir ve okulu bırakır.

   Bir süre sonra savaş çıkar. Suada esir düşer. Esir düştüğü birliğin komutanı aşkına karşılık vermediği çocuktur. Üstünlük ondadır ve bunu sonuna kadar kullanır. Edilen tecavüzlerin haddi hesabı yoktur. Açlık, utanç, işkence dolu günlerin bitmesi için sabreden Suada çok zor günler yaşar.

   Savaş zamanı Boşnaklara yapılan zulmü konu alan İncir kuşları sizi ağlatacak. Yapılan işkenceler, tecavüzler kanınızı donduracak. Sade bir dille yazılmış olan kitap çok ağır hikayeyle dolu. Okurken ağlamamak elde değil. Savaş korkunç yüzüyle karşılaşacaksınız. Hazırlıklı olun.

PUANIM: 5/5


2 yorum:

  1. Bir solukta okuduğum nir kitap

    YanıtlaSil
  2. Arkadasimda görüp, bir gecede soluksuz ve ağlayarak okudugum bir kitap. Herkesin okumasını tavsiye ederim. Pişman olmazsınız.
    Savaşın gerçek yüzüyle karşılaşmaya hazır olun.

    YanıtlaSil

Lütfen yorumlarımızı Türkçe karakterler kullanarak yapalım.